У 38 я зрозуміла, що нещаслива, і захотіла це змінити, — власниця вегетаріанського кафе про бізнес і духовну складову

Дарія Яремчук керівниця вегетаріанського кафе «Green» / section.in.ua

У майбутньому Дарія мріє про те, аби розвинути «Green» з локального закладу у мережевий / section.in.ua

На одній з центральних вуличок Львова розташувалося двоповерхове арт-кафе. Ззовні, як і всередині, воно нічим особливо не відрізняється від інших: затишний, стильний і стриманий інтер’єр, лаунж-зона і усміхнений персонал. Різниця помітна, коли відкриваєш меню — страви тут не містять м’яса. Це вегетаріанське кафе «Green», яке існує у Львові вже 4 роки. Керує ним Дарія Яремчук, яка вже чверть століття є вегетаріанкою.

В інтерв’ю «Секції» Дарія розповіла, що спонукало її до того, аби відмовитися від м’яса, покинути престижну роботу й почати власну справу (та ще й не одну!).

Розуміння себе

У 38 я зрозуміла, що нещаслива, і захотіла це змінити, — власниця вегетаріанського кафе про бізнес і духовну складову

Коли Дарія почала займатися духовними практиками, відчула на собі користь вегетаріанства для здоров’я і самопочуття / section.in.ua

Сьогодні Дарія каже, що повністю щаслива. У неї є улюблена справа, вона досягла внутрішнього спокою та рівноваги. Поруч — любляча родина. Утім 25 років тому у її житті все було інакше. Тоді Дарія ще не була вегетаріанкою, не вивчала духовні практики і зовсім інакше дивилася на життя.

У 38 років, маючи все, що нібито потрібно людині для щастя, я зрозуміла, що глибоко в серці я нещаслива. Ззовні все виглядало дуже класно: коханий чоловік, двійко прекрасних доньок, гарна освіта, престижна робота. Але я відчула депресію і хотіла знайти вихід із цього стану, змінити ситуацію, — пригадує Дарія.

Шукати вихід жінка почала через йогу, медитації, які допомогли їй краще себе зрозуміти, та вегетаріанство. Все це, каже, у комплексі привело до того результату, який вона має сьогодні. А це, окрім розуміння себе, вегетаріанське кафе «Green», невелике вегетаріанське фаст-фуд кафе «Little Green» та виробництво товарів з сої «Зелена корова».

Коли я почала займатися духовними практиками, відчула на собі користь вегетаріанства для здоров’я і самопочуття, то зрозуміла, що не можу тримати це все. Мені дуже хотілося поділитися набутими знаннями, позитивною енергією з іншими людьми, тож… так і з’явилося кафе, — розповідає вона.

Нуль грошей

Спочатку майбутня керівниця вступила до університету, отримала економічну освіту і згодом влаштувалася на роботу у підприємство до відділу міжнародних відносин

Спочатку майбутня керівниця вступила до університету, отримала економічну освіту і згодом влаштувалася на роботу у підприємство до відділу міжнародних відносин / section.in.ua

Сама Дарія Яремчук не з багатої родини. За її словами, дитинство було доволі складним: тато рано помер, мамо багато хворіла, тож вихованням здебільшого займалася бабуся, а коштів часто не вистачало. Утім йти вперед і не здаватися Дарії допомагала віра. Жінка впевнена — без цього не обійтися.

Дорослішаючи, вона вступила до університету, отримала економічну освіту і згодом влаштувалася на роботу у підприємство до відділу міжнародних відносин. Там обіймала одразу дві посади: маркетологині й економістки.

Відверто кажучи, я не дуже любила свою роботу, була, наче в клітці, — зізнається Дарія.

Дарія разом із однодумцями влаштовувала майстер-класи з вегетаріанського харчування

Дарія разом із однодумцями влаштовувала майстер-класи з вегетаріанського харчування / section.in.ua

Ідею ж про власне кафе вона виношувала не один рік. Але одним з вирішальних поштовхів до того, аби все ж втілити мрію у життя, стали зустрічі з потрібними людьми. Раніше, ще до заснування «Green», Дарія разом із однодумцями влаштовувала майстер-класи з вегетаріанського харчування.

На ці зустрічі часто приходили дійсно ідейні люди. І один із них, як і я, мріяв відкрити кафе. Потім до нас долучилися ще двоє людей, і так ми потрохи почали працювати над тим, щоби втілити задумане, — каже Дарія.

Над концепцією закладу працювали півроку. Були і труднощі, і сумніви. До прикладу, наявність алкоголю, кави з вмістом кофеїну. Дарія переконана, що таким продуктам у «Green» не місце, втім відкривати бізнес без них ризиковано. Але найбільшою складністю стали фінанси. Коли відкривали кафе, якраз почалася Революція Гідності, долар підскочив, а з ним і ціни на все. Тож довелося в екстреному порядку шукати додаткові кошти.

Коли ми відкрилися, грошей було нуль! Нам вистачило їх тільки на те, щоби закупити продукти до відкриття і все, — пригадує Дарія. Але, каже вона, на щастя відвідувачів було багато, тож заклад не пішов на дно. — Просто нас настільки чекали, що у перший день було не проштовхнутися тут! Люди дякували, що було дуже приємно. Думаю, ажіотаж був пов’язаний із тим, що ми були першим вегетаріанським кафе у Львові.

Робити все для людей

Дарія каже, що перевага вегетаріанської кухні у тому, що нею можуть ласувати й ті, хто у повсякденному житті вживає м’ясо

Дарія каже, що перевага вегетаріанської кухні у тому, що нею можуть ласувати й ті, хто у повсякденному житті вживає м’ясо / section.in.ua

На думку Дарії Яремчук, сьогодні вегетаріанство набирає популярності. Навіть у не дуже великому Львові вже кілька таких закладів. Утім, зауважує, що на кількість відвідувачів у «Green» це не впливає.

  • Люди люблять до нас приходити, тож маємо чимало постійних клієнтів. А конкуренція… По-перше, я не боюся її, бо не перший рік у бізнесі, по-друге, у нас з усіма вегетаріанськими закладами хороші стосунки, — впевнена власниця кафе.

Дарія каже, що перевага вегетаріанської кухні у тому, що нею можуть ласувати й ті, хто у повсякденному житті вживає м’ясо. Як приклад вона наводить історію про трьох хлопців, які прийшли у «Green», не звернули увагу на його направленість, і замовили пельмені з меню. Коли вони покуштували справу, то зрозуміли, що м’яса у ній немає, покликали офіціантку, яка пояснила, що це пельмені з сочевиці. Утім, за словами власниці, їм страва сподобалася і компанія ще не раз замовляла тут саме її.

Головне, каже Дарія, не змінювати своєму життєвому кредо: робити все для людей

Головне, каже Дарія, не змінювати своєму життєвому кредо: робити все для людей / section.in.ua

Часто люди бояться ходити по вегетаріанських кафе, бо вважають, ніби тут сама морква, буряк і капуста, — з усмішкою зауважує Дарія. — Але насправді асортимент може бути настільки великим, що відвідувачі навіть не одразу зрозуміють, що знаходяться у якомусь специфічному місці. І це добре, бо у такий спосіб вони більше дізнаються про вегетаріанську кухню і здорове харчування.

У майбутньому Дарія мріє про те, аби розвинути «Green» з локального закладу у мережевий. Вже сьогодні є певні напрацювання по Вінниці, Києву, але… все як завжди впирається в кошти. Попри це жінка не закидає цю мрію. Пригадує, що коли не вистачало грошей на перший заклад, вона займалася продажем дорогоцінного каміння. Тож, певно, і на цей раз все вдасться. Головне, каже, не змінювати своєму життєвому кредо: робити все для людей.

Бізнес бізнесом, гроші грошима, але, якщо люди незадоволені, то справа нікуди не піде, — наголошує власниця кафе.

Сильна особистість

Зберігати добрі стосунки з людьми довкола, включно з чоловіками, Дарії допомагає толерантність

Зберігати добрі стосунки з людьми довкола, включно з чоловіками, Дарії допомагає толерантність / section.in.ua

На питання, чи стикалася Дарія колись із гендерною дискримінацією у своєму житті, відповідає ствердне та швидке «ні».

Я по натурі сильна особистість, можливо, це дало мені можливість проявляти себе, — припускає Дарія.

За її словами, зберігати добрі стосунки з людьми довкола, включно з чоловіками, їй допомагає толерантність. Вона намагається «з повагою ставитися до чоловіків, бо цінує їх». Ті ж, у свою чергу, «це відчувають і поважають її у відповідь».

Крім того, зауважує Дарія, їй пощастило і у сімейному житті. Чоловік завжди любив її, тож вона відчувала себе повноцінною.

Але я розумію, що далеко не в кожної жінки така ситуація, як у мене. Далеко не кожна може себе реалізувати. Зараз дійсно жінки дуже страждають від насильства, їх експлуатують, — переконана Дарія Яремчук. — Чоловіки часто зневажають жінок і весь тягар сімейного життя падає саме на них. Це неправильно.

Власниця бізнесу впевнена: кожна людина має реалізувати себе у житті і їй не повинні заважати у цьому. Інакше вона буде глибоко нещасна. Якщо ж їй вдасться зробити те, до чого лежить душа, тоді вона зможе допомагати іншим, а від цього світ тільки виграє.

Люди люблять до нас приходити, тож маємо чимало постійних клієнтів. А конкуренція… По-перше, я не боюся її, бо не перший рік у бізнесі, по-друге, у нас з усіма вегетаріанськими закладами хороші стосунки, — впевнена власниця кафе

Люди люблять до нас приходити, тож маємо чимало постійних клієнтів. А конкуренція… По-перше, я не боюся її, бо не перший рік у бізнесі, по-друге, у нас з усіма вегетаріанськими закладами хороші стосунки, — впевнена власниця кафе / section.in.ua

Це одне з інтерв’ю серії «Вона може» у рамках проекту «Показові історії успіху жінок Львова і області».

Матеріал створений за підтримки МБФ «Український жіночий фонд». Інформація, яку представлено в матеріалі, не завжди відображає погляди Українського жіночого фонду.

Leave a Reply

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: